Most a szalmonella az EU-s aggály



Kálmánháza – A szalmonellának számos típusa létezik, ami igazán veszélyes, az ellen a magyar baromfiágazat eddig is sikeresen védekezett, különben nem lenne ennyire exportképes.
Ha annyira aggasztó lenne a hús minősége, nem lehetne eladni külföldön.

A különböző baromfitermékek a legsikeresebb árucikkei a magyar élelmiszeripari kivitelnek – szögezi le előljáróban Rácz Antalné, a Kálmánházi Baromfifeldolgozó Kft. ügyvezető igazgatója.
Az uniós szigorítási kezdeményezésekre tekintettel az van könnyebb helyzetben – fűzi hozzá –, aki a keltetéstől a csirkenevelésen át a vágásig egy kézben tartja a teljes technológiai folyamatot. A szalmonella elleni védekezés több tényezőn múlik: az alom tisztaságán, a takarmánykeverék összetételén és minőségén, nevelők higiénikus állapotán, illetve azon, hogy a dolgozók mennyire tartják be a fertőzések megelőzésére szolgáló előírásokat.

Éppen ezért mi kezdettől arra törekedtünk, hogy a vágás mellett a felügyeletünk alatt maradjon a keltetés és nevelés is, ezt saját telephelyeinken oldjuk meg, kistermelőktől minimális mennyiséget vásárolunk. A szokásos eljárás szerint a csirkeállományt két héttel a vágás előtt bevizsgálja a szakhatóság, mentesek vagyunk, külföldre is szállítunk évek óta, panasz, kifogás nem érkezett. Megjegyzem: az igényes EU beengedi a brazil és egyéb, kétes eredetű baromfi termékeket, s a hús olyan felületkezelésével szemben is elnéző, ami magyar baromfinál tiltott – veti fel az ügyvezető igazgató.

-Nyéki Zsolt-

forrás: http://www.szon.hu/hirek/Szabolcs-Szatmar-Bereg/cikk/most-a-szalmonella-az-eu-s-aggaly/cn/news-20091117-06421426


TÁMOP-2.3.3/A-09/1-2009-0046

Új Magyarország fejlesztési terv logó
csirkehús http://www.esza.hu/